VIDEO-TUTORIALS

Hoe kunnen we bijen en hommels helpen? Wat kunnen we leren van de Japanse techniek Sashiko? Hoe maak je herbruikbare zakjes? Weet jij wat er in je tandpasta zit?

Nodig je vrienden uit, ga thuis aan de slag en werk samen aan een groenere wereld!

Trailer
1. Maak een herbruikbaar zakje uit een oude T-shirt
1. Maak een herbruikbaar zakje uit een oude T-shirt

Herbruikbare zakjes zijn een goed alternatief voor plastic zakjes. In deze video-tutorial leert Andrea Bos je hoe je snel en makkelijk van afgedankte kledij, zoals een oude of versleten t-shirt, een herbruikbaar zakje maakt. 

Andrea Bos is de oprichter van Project Dubbel, een creatieve ontmoetingsplek voor kledingmakers. Project Dubbel wil een verantwoord alternatief geven voor de fast-fashion industrie. Ze laten de vele mogelijkheden van recycleren en upcyclen zien, werken aan multi-functionele kledij, experimenteren met een kledingbibliotheek en komen samen om de dialoog tussen makers en consumenten te voeren. 

2. Zero-waste tandpasta maken
2. Zero-waste tandpasta maken

Wist je dat je tandpasta ook zelf kan maken? En dit op een ecologische manier? 

In deze workshop leert Nena Van de Wauwer je hoe je met natuurlijke producten zelf tandpasta maakt. Zo weet je wat er in je tandpasta zit: natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor je lichaam én de planeet.

Nena Van de Wauwer organiseert workshops waarin je je eigen natuurlijke producten leert maken. Op deze manier verbruiken we minder verpakking, brengen we geen schade toe aan de natuur en leer je zelfvoorzienend te leven. Win-win!

3. Verf je kleren met uienschillen
3. Verf je kleren met uienschillen

Wil je je oude kledij een nieuw leven geven? 

Je kan je kleren opwaarderen door ze op een ecologische manier een nieuw kleurtje te geven. Hiervoor kan je gewoon uienschillen gebruiken! Andrea Bos van Project Dubbel toont je hoe je met uienschillen kledingstukken een nieuw leven geeft. 

Andrea Bos is de oprichter van Project Dubbel, een creatieve ontmoetingsplek voor kledingmakers. Project Dubbel wil een verantwoord alternatief geven op de fast-fashion industrie. Met hun organisatie laten ze de vele mogelijkheden van recycleren en upcyclen zien, werken ze aan multi-functionele kledij, experimenteren ze met een kledingbibliotheek en komen ze samen om de dialoog tussen makers en consumenten te voeren. 

4. Zaadbommen maken
4. Zaadbommen maken

Moeten we binnenkort bijenrobots inzetten om het ecosysteem te redden? Of kunnen wij vandaag iets doen om de bestuivingscrisis te voorkomen?

In deze kinderworkshop leren we ‘zaadbommen’ maken: bommen vol bio-bloemenzaden die zorgen voor voedsel en een leefbare ruimte voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Maak zaadbommen uit oud papier en help de insecten overleven.

Charlotte Wouters van TAK legt je uit hoe je zaadbommen maakt. TAK, Thuis vol Activiteiten voor Kinderen, zet in op activiteiten die leuk zijn voor kind én (groot)ouders, en dat steeds zo duurzaam mogelijk. Denk aan workshops, lezingen, verantwoord koffieslurpen, én uren speelplezier!  

5. Maak zelf noten- en havermelk
5. Maak zelf noten- en havermelk

Zin om zelf eens plantaardige melk te maken, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? 

Nena Van de Wauwer legt in deze workshop stap voor stap uit hoe je zelf eenvoudig noten- en havermelk maakt. 

Nena Van de Wauwer organiseert workshops waarin je je eigen natuurlijke producten leert maken. Op deze manier verbruiken we minder verpakking, brengen we geen schade toe aan de natuur en leer je zelfvoorzienend te leven. Win-win! 

6. Met Sashiko jeans herstellen
6. Met Sashiko jeans herstellen

Heb je een gat in je broek of een scheur in je T-shirt? Gooi het niet weg! Je kan je broek of T-shirt eenvoudig herstellen. In deze video-turotial leert Andrea Bos je de japanse techniek ‘Sashiko’. 

Wil je graag meer weten over de kledingindustrie, Project Dubbel of upcyclen? Luister dan naar onze podcast-aflevering met Andrea Bos en Joke Blò van Project Dubbel. Je vindt onze podcast onder de naam “klimaatfestival Antwerpen” op je favoriete podcast platform.

Andrea Bos is de oprichter van Project Dubbel, een creatieve ontmoetingsplek voor kledingmakers. Project Dubbel wil een verantwoord alternatief geven voor de fast-fashion industrie. e laten de vele mogelijkheden van recycleren en upcyclen zien, werken aan multi-functionele kledij, experimenteren met een kledingbibliotheek en komen samen om de dialoog tussen makers en consumenten te voeren. 

7. Zero-waste deodorant maken
7. Zero-waste deodorant maken

Nena Van de Wauwer toont je hoe je op een eenvoudige manier en met natuurlijke ingrediënten zelf deodorant maakt!

Nena Van de Wauwer organiseert workshops waarin je je eigen natuurlijke producten leert maken. Op deze manier verbruiken we minder verpakking, brengen we geen schade toe aan de natuur en leren we zelfvoorzienend te leven. Win-win!

image
Bastiaan Lochs (© Tina Herbots)
image
Jonathan Van Hemelrijck (© Tina Herbots)
Mercator

Voor de productie van deze korte instructiefilmpjes werken we samen met Mercator. Mercator is een nieuw, Antwerps en duurzaam productiehuis, opgericht door filmmakers Jonathan Van Hemelrijck en Bastiaan Lochs.