PODCASTS

In de voorbije maanden ontvingen we tal van interessante sprekers in onze studio. Op die manier zijn we zeker dat deze verhalen, ondanks Covid-19, tot bij jullie geraken.

Zo zorgen we samen voor een toegankelijke, gedeelde en groene toekomst.

image
Julia Alegre en Maïté de Haan (© Eileen Vancraenenbroeck)
Over de podcast

In de podcast ontrafelen filosofen Maïté de Haan en Julia Alegre verschillende aspecten van de klimaatproblematiek. Ze nodigen filosofen, kunstenaars, studenten, activisten, onderzoekers, ondernemers en tal van andere gasten uit om hun verhaal, onderzoek of ervaring te delen.

Wat kunnen we doen tegen de klimaatcrisis? Moeten we allemaal klimaatactivist worden? Welke rol spelen emoties in de weg naar een duurzame wereld? Helpt veganisme ons vooruit? Kunnen we de natuur dekoloniseren? En wat zeg je tegen een klimaatontkenner?

We landeren elke dinsdag en donderdag een nieuwe aflevering

Je kan de podcast beluisteren op Spotify, apple podcast of op je favoriete streaming platform. We lanceren elke dinsdag en donderdag een nieuwe aflevering. Vergeet je niet te abonneren om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen!

AFLEVERINGEN
1. Hoe zet je mensen aan tot handelen? - Geert van Eekert

Hoe zet je mensen aan tot handelen? Filosoof Geert Van Eekert vertelt in deze aflevering over politiek handelen, denkbeelden en Hannah Arendt.

Geert van Eekert is professor in de filosofie aan de Universiteit van Antwerpen, waar hij colleges geeft over onder meer Hannah Arendt, Immanuel Kant, metafysica en de geschiedenis van filosofie.

2. Shetland Blues - Barbara de Coninck

Kan literatuur bijdragen aan een groene toekomst? Auteur Barbara de Coninck leest haar kortverhaal over biodiversiteit voor.

Barbara De Coninck is eco-feministe en auteur van het boek “De Staartpen van de Vuurvogel. Over vogels, rituelen en rouw”.

3. Geef je kleren nieuw leven! - Andrea Bos & Joke Blò

Hoe kunnen we op een andere, duurzame manier omgaan met kleding? Is het recycleren van onze kleren voldoende of doen we beter aan upcyclen? Creatieve ondernemers Andrea Bos en Joke Blò vertellen over korte ketens, upcyclen en kledingbibliotheken.

Andrea Bos en Joke Blò werken samen aan Project Dubbel: een creatieve ontmoetingsplek voor kledingmakers. Met Project_dubbel willen ze een verantwoord alternatief bieden op de fast-fashion industrie.

4. Kluwen x KfA: wat hebben klimaat en racisme met elkaar te maken? - Chihiro Geuzebroek

De klimaatcrisis is ook een sociaal probleem. Klimaatactivisten wijzen er op dat de gevolgen van deze crisis sommige groepen harder treffen. Zowel het huidige beleid als de praktijk rond de klimaatcrisis houden raciale ongelijkheid in stand. Op de intersectie tussen klimaat en racisme treffen we activiste en filmmaker Chihiro Geuzebroek. Filosofe Harriet Bergman (Universiteit Antwerpen) schuift aan als tafelgast.

Chihiro Geuzebroek is een filmmaker en activiste uit Amsterdam, die internationale klimaatrechtvaardigheid op de agenda zet. Ze is verbonden aan Fossil Free Culture en Greenpeace, en ze is medeoprichter van de dekoloniale stichting Aralez.

5. Complex klimaat: hoe blijf je kritisch? - Nina Maat

De klimaatproblematiek is complex en veelzijdig. Kan je die complexiteit wel vatten in een story of een post? Kan je via sociale media mensen aanzetten tot kritisch denken? In deze aflevering heeft Nina Maat het over online klimaatactivisme.

Nina Maat is de oprichter van Antwerp Circular: een organisatie die mensen op een toegankelijke manier bekend maakt met de basisprincipes van de circulaire economie.

6. Duurzaam ontwerpen: wat is de CO2-uitstoot van een website? - Nele Kempenaers

Drukwerk lijkt op het eerste gezicht niet erg klimaatvriendelijk, maar ook websites hebben een ecologische voetafdruk. Kan je ook op een duurzame manier drukwerk en websites vormgeven? En hoe ga je als klant hiernaar op zoek? Grafisch ontwerper Nele Kempenaers vertelt in deze aflevering over duurzaamheid in haar sector.

Nele Kempenaers is grafisch ontwerper met een duurzame missie. Met haar projecten wil ze een invulling geven aan het vraagstuk: ‘hoe kan grafisch ontwerp duurzaam zijn?’.

7. Kluwen x KfA: De mythe van de groene economie - Anneleen Kenis

Steeds meer ngo's, bedrijven en politieke partijen vinden elkaar rond de slogan van de 'groene economie'. Duurzaam consumeren wordt voorgesteld als de sleutel naar een groenere toekomst. Anneleen Kenis weerlegt die mythe. De transitie naar een duurzame toekomst kan niet zonder diepgaande maatschappijverandering. Zo'n verandering vraagt precies meer sociale gelijkheid, meer democratie en minder markt.

Anneleen Kenis is als onderzoeker verbonden aan het departement aard- en omgevingswetenschappen van de KU Leuven en schreef samen met Matthias Lievens “De mythe van de groene economie”.

8. Natuur versus cultuur: een valse tegenstelling? - Kristien Hens

Is de mens deel van de natuur of overstijgen we haar? Bio-ethicus Kristien Hens vertelt over de rol van de mens in de natuur.

Kristien Hens is bio-ethicus aan de Universiteit van Antwerpen. Ze houdt zich bezig met vragen rond (epi)genetica en concepten van biologie.

9. Schooldakrevolutie: over onderwijs en energie - Anne Slabbekoorn en Hans Schut

Welke rol spelen kinderen in de transitie naar een groene toekomst? Anne Slabbekoorn en Hans Schut van Schooldakrevolutie vertellen waarom ze zonnepanelen op schooldaken plaatsen. Hoe brengen we duurzaamheid in de klas? Wie heeft er toegang tot zonne-energie?

Anne Slabbekoorn en Hans Schut komen spreken over Schooldakrevolutie. Schooldakrevolutie installeert zonnepanelen op schooldaken en laat kinderen op die manier leren op én over zonne-energie.

10. Vliegen is voor vogels - Peter Paul Vossepoel

Zouden we beter af zijn als we niet zouden vliegen? Welke ecologisch alternatieven zijn er? Peter-Paul van Zomer Zonder Vliegen vertelt in deze aflevering over de impact van vliegreizen op het klimaat. Wat zijn de alternatieven?

Peter Paul Vossepoel is een van de oprichters van Zomer Zonder Vliegen: een campagne die een groter bewustzijn wil creëren over de impact van vliegreizen en wil uitdagen de alternatieven te herontdekken.

11. Helpt veganisme ons vooruit? - Olave Nduwanje

Waarom kiezen voor veganisme? En maken we door anders te consumeren een verschil? Olave Nduwanje vertelt ons meer over mainstream veganisme en de impact van individuele consumentenkeuzes.

Olave Nduwanje identificeert zich als non-binaire trans-femme (zij/haar). Ze is jurist, activist en een van de auteurs van "ZWART – Afro- Europese literatuur uit de Lage Landen", "De Goede Immigrant" en "Being imposed upon”.

12. Klimaatactivisme: over individuele en collectieve actie - Faiza Oulahsen

Klimaatactivisme: het klinkt ons bekend in de oren. Maar wat houdt dat juist in? Faiza Oulahsen vertelt in deze aflevering over klimaatactivisme en sociale rechtvaardigheid.

Faiza Oulahsen strijdt als programmadirecteur Klimaat en Energie bij Greenpeace op allerlei manieren tegen klimaatverandering. Faiza trad in 2011 aan bij Greenpeace als een van de jongste campagneleiders van de internationale organisatie ooit. Daarvoor studeerde ze Politicologie en Internationale Betrekkingen.

13. Kluwen x KfA: Het ongemak van klimaatverandering - Harriet Bergman

Angst, wanhoop, ongemak, pessimisme. Het is maar een greep uit wat we kunnen voelen als we denken aan de klimaatcrisis. Wat betekenen die emoties eigenlijk? En welke rol spelen ze op weg naar een duurzame toekomst? Staan negatieve emoties in de weg van vooruitgang, of maken ze er noodzakelijk deel van uit? We spreken met filosofe Harriet Bergman over de ongemakkelijke emoties die met de klimaatcrisis gepaard gaan.

Harriet Bergman schrijft aan de UAntwerpen een filosofisch doctoraat over klimaatverandering en ongemak, en onderzoekt daarbij specifiek de relatie tussen queer, feministisch, en anti-racistisch gedachtegoed en klimaat. 

14. Circulaire economie: wat kunnen we leren van de natuur? - Wendy Wuyts

In de natuur is er geen afval. Hoe komt het dan dat wij zoveel afval produceren? Kunnen we leren van de natuur? Hoe dragen we bij aan een circulaire economie? Wendy Wuyts gaat dieper in op industriële ecologie, circulaire economie en solarpunk. 

Wendy Wuyts werkt in Japan aan een doctoraat over circulaire economie. Daarnaast is ze blogger voor MO* magazine en auteur van het boek “Als Meubels Konden Spreken”.

15. Op het kruispunt tussen klimaat en gender - Keesha Orts

Volgens het ecofeminisme gaat de onderdrukking van vrouwen hand in hand met de onderdrukking van de natuur. Op welke manieren zijn vrouwen kwetsbaarder voor klimaatverandering? Keesha Orts verheldert de relatie tussen klimaat en seksisme.

Keesha Orts is masterstudente Social and Cultural Anthropology aan de KU Leuven en activiste bij Extinction Rebellion.

16. Commons: een gedeelde toekomst?

In deze aflevering vertelt Koen ons over burgerparticipatie, burgercollectieven en commons. Als co-oprichter van Commonslab Antwerpen wil hij burgers actief betrekken bij overheidsbeleid en hen leren om zelf hun eigen straat of wijk te beheren. Zo’n beheervorm noemen we ‘commons’: iets dat gedeeld gebruikt wordt door een collectief van mensen en volgens bepaalde afspraken. Hoe gaat dit in zijn werk? Hoe verenigen we de buurt? Dragen ‘commons’ bij aan een gezondere planeet?

Koen Wynants is een van de oprichters van Commons Lab Antwerpen, een organisatie die commonsgerichte initiatieven ondersteunt.

image
Kaat Schiltz
image
Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg
Kaat Schiltz

Kaat Schiltz is muziekproducer/audio-engineer, visuele prutser en creatief manusje-van-alles. Naast het produceren en editen van podcasts speelt ze ook in de female-fronted electropunkgroep Sweats. Als grote liefhebber van alles DIY heeft ze altijd wel enkele projectjes aan de gang.

De podcast van Klimaatfestival Antwerpen werd door Kaat geproduceerd.

Kluwen

Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg zijn als onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Samen produceren en hosten ze de filosofische podcast ‘Kluwen’. 

Op vraag van Klimaatfestival Antwerpen maken Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg een aflevering over eco-racisme, de mythe van de groene economie en negatieve emoties.

Muziekstudio De Kiem

Muziek, daar draait het bij De Kiem om. In de oude administratieve vleugel van de fabriek heeft De Kiem wortel geschoten en kan je nu terecht voor al je muzikale projecten en aanverwanten. Naast de repetitieruimtes is er ook een opnamestudio gebouwd. Een grote liveroom met veel daglicht kijkt uit op de controleroom (met nóg meer daglicht). Hier is iedereen welkom om zijn of haar muzikale creaties in te blikken!

image