Broeikas — Klimplant

Hoe kan ik bijdragen aan een klimaatvriendelijke stad? Wat kunnen we bereiken als we in onze eigen straat of buurt onze schouders zetten onder een lokaal project?

Het is tijd voor klimaatactie hier bij ons, in Antwerpen. Een plukbos planten, je straat vergroenen, auto's delen met je buren. Laten we onze stad samen klimaatvriendelijk maken.

Op Klimaatfestival Antwerpen organiseert Klimplant de eerste editie van Broeikas. Hier word je geïnspireerd door de verhalen van burgerinitiatieven van binnen en buiten Antwerpen. Al eens gehoord van Foodcoop2060, De Kompaan, ZuidtrAnt, Antwerpenize, straatcomité Bump, Minder=Meer of van Maakbar Leuven, Dégage! en Iedereen Gorilla?

Praktisch

Na een korte plenaire voorstelling van Klimplant, ga je naar de inspiratiesessie waarvoor je je hebt ingeschreven. In elke sessie komen geëngageerde sprekers hun inspirerende initiatieven aan je voorstellen. Je krijgt inzicht in hun werking, hun zoektocht en hun succeservaringen. Daarna is er ruimte voor gewiekste opmerkingen, gekke voorstellen, wilde ideeën en de cruciale vragen zoals: ‘Hoe sluit ik me aan of hoe begin ik er aan? Is dit ook mogelijk in mijn straat/wijk? Kunnen we dit initiatief in Antwerpen opschalen of opstarten? Wat is daar voor nodig?’

Keuzestress?

Tijdens Broeikas gaan er gelijktijdig vier razend interessante inspiratiesessies door. Voel je keuzestress opkomen? Doe de ultrakorte klimaattest van Klimplant en kom binnen de minuut te weten welk klimaattype jij bent. Bijzonder handig om te achterhalen welke sessie op jouw lijf geschreven is!

Doe HIER de klimaattest.

image

Inspiratiesessie 1: Iedereen Gorilla en Antwerpenize

Voor wie graag rebelleert, fietst, of gewoon zin heeft in kortstondige energieke acties om het debat en positieve verandering rond mobiliteit, groen, een stad op mensenmaat … op gang te trekken.

Iedereen Gorilla strijdt voor steden op mensenmaat. Ze activeren en inspireren bewoners om hun straat te herdenken door middel van kleine tijdelijke "Gorilla"-acties.

De fietsblog Antwerpenize ondersteunt, stimuleert en inspireert de Antwerpenaar al 7 jaar bij het kiezen voor de fiets.

Inspiratiesessie 2: De Kompaan, Foodcoop 2060 en Minder=Meer

Voor de klimaatbewuste burgers onder ons die hun schouders willen zetten onder een stadsbreed of sociaal inclusief initiatief, bijvoorbeeld rond lokale voedselproductie en -verwerking, budgetneutrale woningrenovatie, …

Foodcoop 2060 is een Antwerpse burgeronderneming die op een duurzame manier lokale voedselproductie in het district Antwerpen ondersteunt en professionaliseert.

De Leuvense Minder=Meer vzw is een sociaal renovatielab die woningen van kwetsbare gezinnen renoveert zodat de kwaliteit ervan verbetert en de huizen energiezuiniger worden. 

De Kompaan is een buurtgedragen voedselatelier in Borgerhout.  Het is een plek van oogsten, verwerken, verbinden en debatteren door en voor buurtbewoners.

Inspiratiesessie 3: buurtcomité Bump en Dégage!

Ideaal als het kriebelt om met je buren aan de slag te gaan en samen die eerste logische maar o-zo-belangrijke (klimaat)stapjes te zetten: (auto)delen, gevel- en slingergroen planten, samen fietsenbeugels en regentonnen  aanvragen, …

Buurtcomité buren met een plan (bump) uit Hoboken neemt het heft in handen om de straat op maat van mensen in te richten.

Dégage! Gent ontstond in 1998 met één VW Golfje. Vandaag is het het grootste particulier, kostendelend autodeelsysteem van ons land met meer dan 280 auto's en 2800 gebruikers.

Inspiratiesessie 4: ZuidtrAnt en Maakbar

Voor wie popelt om de klimaattransitie actief mee vorm te geven en zijn of haar schouders wil zetten onder next-level klimaatprojecten zoals zonnedelen of repairinitatieven.

ZuidtrAnt is een energiecoöperatie en een initiatief van burgers die middelen bij elkaar brengen voor duurzame energieprojecten in de zuidrand van Antwerpen.

Het burgerinitiatief Maakbar is de ontmoetingsplaats in Leuven rond delen, herstellen en hergebruiken. Het is een gereedschappenbibliotheek, repaircafé, opleidingsplek en broedplek voor nieuwe projecten.

image

Klimplant

Klimplant, kort voor Klimaatplatform Antwerpen, is een burgerbeweging die ontstaan is begin 2019 en voornamelijk draait op vrijwilligers. Aan de hand van inspirerende, kopieerbare projecten verhoogt Klimplant het klimaatbewustzijn en werken ze mee aan een ambitieus draagvlak voor het klimaatbeleid. Laagdrempelig, zodat iedereen mee wil, en inclusief, zodat iedereen mee kan. Het is een beweging voor positieve doeners die zelf aan de slag willen met klimaatprojecten. De projecten zetten stuk voor stuk op een verbindende manier in op vergroening van de stedelijke omgeving, vermindering van de uitstoot en bewustmaking rond de klimaatproblematiek.

Workshop
Broeikas
Klimplant

wo 14 okt

19.30 u - 22.00 u

19.30 u - 22.00 u

19.30 u - 22.00 u

19.30 u - 22.00 u

Bosbar
Het Bos
Ankerrui 5-7
2000 Antwerpen

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp