Eco expo — verschillende kunstenaars

Hoe kan kunst ons helpen onze ecologische zorgen te verbeelden? Welke impact heeft de klimaatcrisis op de kunstpraktijk van artiesten?

In de Eco expo stellen we het werk voor van verschillende kunstenaars die geraakt en geboeid zijn door de ecologische crisis. Stuk voor stuk gaan ze aan de slag met een ander aspect van de klimaatproblematiek en laten ze hun reflecties uitkristalliseren in foto’s, installaties of films. Het resultaat is niet enkel esthetisch interessant, maar vormt een verzameling van visuele en audiologische bespiegelingen die stof tot nadenken bieden.

image
Kelly Van Looveren
image
Paulius Šliaupa

Paulius Šliaupa

Paulius Šliaupa (hij/hem)  is een multi-mediakunstenaar uit Lithouwen. Šliaupa studeerde schilderkunst en hedendaagse beeldhouwkunst aan the Vilnius Academy of Arts en mediakunst aan het KASK in Gent. Zijn werk creeërt een poëtische reis doorheen verschillende ruimtes en sensaties. Van video-installaties en experimentele films tot object-achtige schilderijen.

Kelly Van Looveren

Kelly Van Looveren (zij/haar) is beeldend kunstenaar, gevestigd in Brussel. In 2021 studeerde ze af aan KASK & Conservatorium, Gent. In haar praktijk deelt ze ervaringen met de kijker door deze te oriënteren binnen ruimte en tijd. Door de relatie met onszelf en onze omgeving tastbaar te maken, creëert ze een dieper begrip van perceptie, standpunt en positie.  Haar werk functioneert daarbij als gedachte-experimenten die vorm krijgen in de geest van de kijker. Door onze bekende werkelijkheid in een nieuw licht te plaatsen, creëert ze nieuwe manieren tot waarnemen. Gedreven door een ecologisch bewustzijn en een verlangen om opnieuw in contact te komen met onszelf, anderen en de natuur.
image
Eline Kersten
image
Mark Swysen

Eline Kersten

Eline Kersten (zij/haar) is een beeldend kunstenaar en curator. In haar praktijk navigeert ze door verschillende noties van klimaatverandering, waarbij ze zich richt op omstreden, verdwijnende of vergeten landschappen. Ze is geïnteresseerd in de betekenis die we aan landschappen toekennen door de verhalen die we erover vertellen, en de wijze waarop deze persoonlijk, politiek, historisch of ecologisch gekleurd zijn. Haar werk kenmerkt zich tevens door een diepgaande samenwerking met externe experts, uiteenlopend van klimaatwetenschappers tot componisten, historici en glaciologen.

Mark Swysen

Mark Swysen (hij/hem) is bioloog en kunstwetenschapper. Hij is bijzonder geïntrigeerd door ons menselijke gedrag en analyseert sociaal-maatschappelijke kwesties vanuit verschillende invalshoeken zoals psychologie, biologie of religie. De manier waarop onze soort met haar ecosysteem omgaat is een terugkerend onderwerp in zijn ruimtelijke installaties. 
image
Eva Nauwelaerts
image
Geraldine Vanspauwen (© Hannah Vanspauwen)

Geraldine Vanspauwen

Geraldine Vanspauwen (zij/haar) studeerde kunstgeschiedenis en filosofie in België, Noorwegen en Mexico. Als kunstenaar en onderzoeker werkt Vanspauwen binnen de domeinen van geluid, muziek en tekst. Ze geraakte verder betrokken bij de magische en materiële wereld van geluid via artistieke residenties. Dit najaar verschijnt haar eerste EP als Lazzaro, The Inner Land is Wide and Free, op Bonambi Records. Naast haar artistieke praktijk is Vanspauwen actief als curator en organisator.

Eva Nauwelaerts

Eva Nauwelaerts is beeldend kunstenaar en werkt vanuit verschillende disciplines. Nauwelaerts speelt met felle kleuren, licht en diverse hergebruikte materialen om een eigen wereld te creëren. Ze recycleert en smelt plastiek en gebruikt die vervolgens als bouwsteen voor haar werk. Via die materiaalkeuze wordt haar ecologische bezorgdheid - die tevens het thema is in veel van haar werk - gematerialiseerd in haar kunstpraktijk.


image
Veerle Van Herk
image
Emma Van Geet

Veerle Van Herk

Veerle van Herk (zij/haar) studeerde in 2020 als illustrator af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en volgde daarna een Master Arts & Society. Het is de illustratieve benadering die haar werk typeert. Gefascineerd door het menselijk gedrag - hoe we onze levens vormgeven en hoe we ons tot de wereld verhouden - vertaalt ze graag maatschappelijk relevante verhalen in beelden die spreken voor een brede doelgroep.

Emma Van Geet

Emma Van Geet (zij/haar) woont en werkt in Antwerpen. Ze studeerde in 2019 af in fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen met het project ‘Can’t predict the weather’. Hierna volgde ze een master in de culturele studies aan de KU Leuven waar ze meer filosofisch onderzoek deed naar ecokritiek in installatiekunst.

Tentoonstelling
Eco expo
Verschillende kunstenaars

do 13 okt

16.00 u - 22.00 u

Expozaal, garage en concertzaal

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp