In de cloud of uit de grond? — Een panelgesprek met Tine Hens, Paulan Korenhof & Tim Leers

Wat is de rol van digitale technologie in tijden van klimaatverandering?

Digitale technologie wordt vaak gezien als hét reddingsmiddel voor de klimaatcrisis. Maar is dat wel zo evident? Tijdens dit panelgesprek gaat de Virtuele mens in dialoog met experts over technologie en klimaat: Tine Hens, Paulan Korenhof & Tim Leers. We nemen met hen en met het publiek digitalisering als reddingsmiddel voor de klimaatcrisis kritisch onder de loep. We ontkrachten de mythe dat wat digitaal is alleen 'in the cloud' bestaat en denken na over hoe klimaat, technologie en sociale onrechtvaardigheid samenhangen.

Tine Hens

Tine Hens (zij/haar) is auteur, historica en klimaatjournaliste. Je kent haar misschien van haar bijdragen in MO* magazine en Knack, waar ze klimaatverandering en sociale uitdagingen naast mekaar onder de loep legt. Ze schreef daarnaast ‘Het Klein Verzet’ (2015) en ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen. En andere dooddoeners over het klimaat’ (2021). 

Paulan Korenhof

Paulan Korenhof (zij/haar) is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, maar heeft ook een artistiek kantje. Haar onderzoek richt zich op de materiële dimensies van digitale technologieën en het gebruik van ‘digital twins’ in de landbouwsector.

Tim Leers

Tim Leers (hij/hem)  is Machine Learning Engineer bij dataroots, een bedrijf dat zich richt op slimme oplossingen op basis van artificiële intelligentie. Daarin denkt hij actief mee na over de ecologische implicaties van digitalisering. Hij biedt ons een exclusieve inkijk in hoe een databedrijf omgaat met de klimaatcrisis. 
image

De Virtuele Mens

De Virtuele Mens vzw is een filosofisch platform voor kritische reflectie over digitalisering. Het focust daarbij op de omzetting van reflectie naar praktische handvaten. Op die manier gaat het met het brede publiek op zoek naar manieren om kritisch, bewust en zinvol om te gaan met digitale technologie. 

Aan de leiding staan drie filosofen. Sam (zij/haar) trok na haar filosofiestudies naar het RITCS voor een Master Schrijven. Ze is nu leerkracht zedenleer in het secundair onderwijs. Anthony (hij/hem) doet onderzoek aan de Universiteit Antwerpen over de impact van digitalisering op de publieke ruimte. Stefanie (zij/haar) is medewerker bij GameChangers. Naast filosoof is ze ook opgeleid als psychiatrisch verpleegkundige en life coach.

Met een gevulde maag het panel volgen?

Dat kan! voor deze activiteit kan je in de Boskeuken terecht om democratisch geprijsd vegetarisch voedsel te verorberen. Meer informatie op onze pagina ‘praktisch’.

Panelgesprek
In de cloud of uit de grond?
Tine Hens, Paulan Korenhof & Tim Leers

i.s.m. De Virtuele Mens

do 13 okt

20.30 u - 22.00 u

Theaterzaal (Het Bos, Ankerrui 5-7, 2000 Antwerpen)

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp