A Girl’s Gaze: gender en klimaat — Roel Nollet, Philsan Osman, Katrien Van der Heyden & Esohe Weyden

In Malawi worden er steeds meer jonge meisjes slachtoffer van mensenhandel en belanden in de prostitutie. Ook worden vele meisjes op erg jonge leeftijd uitgehuwelijkt, nochtans mag men er officieel pas trouwen vanaf 18 jaar. Anke Dirix en Roel Nollet maakten een documentaire over de impact van de klimaatverandering op het lot van deze jonge meisjes. De korte reportage ‘A Girls Gaze’ brengt in beeld waarom meisjes zo kwetsbaar zijn in tijden van klimaatverandering en bezoekt organisaties en activisten die de meisjes weerbaarder proberen te maken.

Panelgesprek

De film vormt de aanleiding tot de nabespreking over gender en klimaatverandering waarin filmmaker Roel Nollet in gesprek gaat met experte klimaat-gender Katrien Van der Heyden. De moderatie wordt verzorgd door Esohe Weyden.

image
Roel Nollet
image
Philsan Osman

Roel Nollet

Roel Nollet (hij/hem) is een onafhankelijke journalist en documentairemaker met een focus op conflict en mensenrechten. Zijn werk bracht hem naar alle uithoeken van de wereld. Hij studeerde filosofie en is de oprichter van The Redhorse Collective, een journalistencollectief waarmee hij samenwerkingen opzet met collega's.

Philsan Osman

Philsan Osman (zij/haar) is co-auteur van ‘Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron’. Ze studeert Afrikaanse Talen en Culturen aan de UGent en werkt bij zowel Black History Month Belgium als online feministische tijdschrift Spijker Magazine. Philsan komt uit Somalië is aspirant-schrijfster, activist en community builder.
image
Katrien Van der Heyden
image
Esohe Weyden (© Jonathan Ramael)

Katrien Van der Heyden

Katrien Van der Heyden (zij/haar) is expert gender en klimaat en teamleader Oxfam België. Ze maakt ook deel uit van de UNWomen expert groep over Women Resiliance in Disasters en heeft bijzondere aandacht voor het perspectief van mannelijkheid in climate justice en hoe we mannen accountable kunnen houden en mee aan boord krijgen voor gender gelijkheid.

Esohe Weyden

Esohe Weyden (zij/haar) is een spoken word-dichteres, presentatrice en studente Rechten uit Antwerpen. Naast de vele podia die ze reeds beklom (Stadsschouwburg, Vooruit, Pukkelpop, Gentse Feesten, De Roma) is ze ook nog eens de vaste host van Mensen zeggen dingen Antwerpen en Gent. Ze is eveneens een van de stadsreporters voor ATV en brengt voornamelijk kunst en cultuur in de stad in beeld.


kortfilm & panel
A girl's Gaze: Gender en klimaat
Roel Nollet, Philsan Osman, Katrien Van der Heyden & Esohe Weyden

i.s.m. 11.11.11

zo 16 okt

16.00 u - 17.30 u

Theaterzaal (Het Bos, Ankerrui 5-7, 2000 Antwerpen)

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp