Duty of Care: pleiten voor de planeet — Francesca Vanthielen, Anne Polkamp, Noor Dewulf & Martha Claeys

Welke juridische positie heeft het klimaat?

Zijn klimaatrechten ook mensenrechten? En wat gebeurt er als we deze rechten proberen af te dwingen in een concrete rechtszaak?

In deze documentaire van Nic Balthazar, volgen we Roger Cox: de advocaat achter de eerste klimaatzaken die met zijn baanbrekend werk mensen over de hele wereld inspireerde om zelf een klimaatzaak op te starten; de Belgische klimaatzaak is er een van. In deze film zien we Roger Cox aan het werk in zijn volgende project: het Shell-proces, en leren we hoe hij een zaak fundeert op het idee dat we een ‘plicht hebben om te zorgen’. We ontdekken zijn motivatie en drijfveren en hoewel hij af te rekenen krijgt met veel obstakels en weerstand, is het bovenal een hoopvolle prent die ons toont dat het wel degelijk mogelijk is een verschil te maken.

image

Panelgesprek

Na de film gaan medeoprichter van Klimaatzaak Francesca Vanthielen, filosofe Anne Polkamp en jurist Noor Dewulf in gesprek over de film, verantwoordelijkheid en de kracht van klimaatrechtszaken. Filosofe Martha Claeys modereert het gesprek.
image
Francesca Vanthielen
image
Anne Polkamp

Francesca Vanthielen

Francesca Vanthielen (zij/haar) is journalist en nieuwsanker bij de economische zender Kanaal Z. Ze presenteert er ook het weekendprogramma Trends Talk. Francesca behaalde een master in TEW en later ook in Internationale Politiek aan de KULeuven. Ze werkte lange tijd voor VTM en combineerde dat met maatschappelijke engagementen: ambassadrice bij de vluchtelingenorganisatie UNHCR en mede-intiatiefneemster van de G1000. Ze is ook één van de drijvende krachten achter de Belgische Klimaatzaak.

Anne Polkamp

Anne Polkamp (zij/haar) is wetenschapsjournalist en filosoof. In 2021 promoveerde ze aan de KU Leuven op de ethiek van de klimaatcrisis en de filosofie van Iris Marion Young. Ze is eindredacteur van filosofieblog Bij Nader Inzien en werkt als wetenschapsredacteur voor universiteitsblad Vox.

image
Noor Dewulf
image
Martha Claeys (© Anne Lucassen)

Noor Dewulf

Noor Dewulf (zij/haar)  is juriste gespecialiseerd in publiek, internationaal en Europees recht, met een bijzondere interesse voor milieu- energie en klimaatrecht. Noor is gefascineerd door staatsaansprakelijkheid en het kruispunt tussen recht en activisme. Hierdoor heeft ze het verhaal van de klimaatzaken vanaf het begin op de voet gevolgd. Het afgelopen jaar was ze als vrijwilliger actief bij End Ecocide Belgium als juridisch adviseur. Momenteel volgt Noor een extra master international bussiness law and climate change aan de Vrije Universiteit Amsterdam en loop ze stage bij het legal team van Greenpeace International.

Martha Claeys

Martha Claeys (zij/haar) is als doctor in de filosofie verbonden aan het Centrum voor Ethiek van de Universiteit Antwerpen, en is programmacoördinator voor de Internationale School voor de Wijsbegeerte. Ze schrijft, denkt en spreekt over goede manieren om ons tot elkaar te verhouden. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceert Martha de gelauwerde filosofische podcast Kluwen. Momenteel schrijft Martha aan een Nederlandstalig boek over trots bij uitgeverij Boom.

Met een gevulde maag naar de film?

Dat kan! Voor de activiteit  kan je terecht in de Bosbar voor een maaltijd geserveerd door Kleefkruid. Meer informatie vind je op onze pagina ‘praktisch’.

Film & Panel
Duty of Care: pleiten voor de planeet
Francesca Vanthielen, Anne Polkamp, Noor Dewulf & Martha Claeys

i.s.m. 11.11.11

za 15 okt

20.00 u - 22.00 u

Theaterzaal (Het Bos, Ankerrui 5-7, 2000 Antwerpen)

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp