Klimaatemoties — Bie Noé | Martha Claeys | Harriet Bergman

Podcast Première: 'Mindful kopen in een consumptiemaatschappij', 'Over groene schaamte' en 'Kluwen x KfA: het ongemak van de klimaatverandering'.

Tijdens het festival gaat de podcast van Klimaatfestival Antwerpen in première. We bundelden telkens 2 of 3 afleveringen die je voor de allereerste keer in Het Bos kan beluisteren. In deze Podcast Première luister je naar de afleveringen 'Mindful kopen in een consumptiemaatschappij', 'Over groene schaamte' en 'Kluwen x KfA: het ongemak van de klimaatverandering'.

Nestel je op onze kussens en kom samen in de concertzaal naar de afleveringen luisteren. Erna kan je in de Bosbar iets gaan drinken, een tentoonstelling bekijken of aan een andere activiteit deelnemen.

Klimaatemoties

Welke rol spelen emoties in de strijd voor een beter klimaat? Brengt groene schaamte ons dichter bij een groene wereld? Kan body positivity ons helpen om anders te consumeren?

Als we het hebben over klimaat, moeten we het ook hebben over de emoties. Volgens Bie Noé gaan schaamte en fast fashion hand in hand. Door op onze onzekerheden in te spelen, zet fast fashion ons aan tot overconsumptie. Zo kan bodyshaming in de weg staan van bewust en duurzaam consumeren. Martha Claeys vertelt over groene schaamte, de schaamte die we voelen als we niet-ecologische keuzes maken. Harriet Bergman neemt negatieve emoties omtrent het klimaat onder de loep. Angst, wanhoop en pessimisme: kunnen deze emoties aanzetten tot positieve actie, of staan ze die eerder in de weg?

image

Bie Noé

Bie Noé richtte B.RIght op vanuit het geloof dat we als consument het verschil kunnen maken. Dit vanuit een passie voor stijl en het geloof dat we samen een ander verhaal kunnen creëren. Be Right inspireert jou om je eigen modeverhaal te schrijven; van waar je shopt tot wat er in je kast ligt. B.Right doet dat door kennis en ervaring te delen via online challenges, mode-wandelingen en workshops.

Harriet Bergman

Harriet Bergman is als filosofe verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft een doctoraat over klimaatverandering en ongemak, en onderzoekt daarbij specifiek de relatie tussen queer, feministisch, en anti-racistisch gedachtegoed en klimaat. Ze is actief bij onder meer Fossil Free Culture NL en Code Rood.

image

Martha Claeys

Martha Claeys is doctoranda in de filosofie aan de Universiteit van Antwerpen. Ze doet onderzoek naar de rol die trots kan leiden in een goed leven. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceert ze filosofische podcast Kluwen. 

Podcast
Klimaatemoties
Bie Noé | Martha Claeys | Harriet Bergman

za 17 okt

11.00 u - 12.00 u

Concertzaal
Het Bos
Ankerrui 5-7
2000 Antwerpen

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp