Lyrisch & ziedend: hier zijn de klimaatdichters! — Klimaatdichters

Kunnen we de natuur in woorden vangen? Hoe kan poëzie de klimaatcrisis in beeld brengen? Kan poëzie aanzetten tot activisme?

Tijdens het programma Lyrisch & Ziedend vertelt Moya De Feyter het verhaal achter de Klimaatdichters en laten vijf dichters horen hoe klimaatpoëzie kan klinken. Uit Nederland: Willemijn Kranendonk, Martin Aart de Jong en Arthur Lava. Uit België: Anna Carlier en Maarten Inghels. De kersverse indie-rockband WLAZLO uit Brussel – met dichter Mattijs Deraedt als frontman – sluit hier naadloos op aan. Hun prachtige debuutsingle ‘Footprints’ gaat ook over de klimaatcrisis. Of die nog te bezweren is? WLAZLO blijft hoopvol. ‘It’s gonna be alright,’ zingt Mattijs ons toe.

"Wij schrijven de aarde niet af"

"We willen inspireren, verontrusten en mobiliseren… We zijn daarbij liefdevol en voorkomend, maar ook licht ontvlambaar. We zijn lyrisch over de natuur en ziedend over de destructie. We zetten de schoonheid van de taal in voor bewustwording" klinkt het bij de Klimaatdichters.

image
image

Moya De Feyter

Moya De Feyter (Antwerpen) debuteerde in 2018 met ’Tot iemand eindelijk’. Een jaar later verscheen Massastrandingen, een caleidoscopische poëziebundel waarin de destructie van onze leefomgeving centraal staat. In maart 2020 kwam ze op het idee een Nederlandstalige tak van Poets for the Planet op te richten. Zo begon het verhaal van de klimaatdichters.

image

Anna Carlier

Anna Carlier (Gent) schrijft, maakt en speelt met Compagnie de Kolifokkers. Ze won de internationale KAAS & KAPPES-prijs 2016 en de schrijfwedstrijd ‘Het woord aan het woord’ van hetpaleis. Momenteel dingt ze naar de Toneelschrijfprijs met Hertenleer, een dystopische monoloog over de toekomst van een kind in een wereld die drastisch veranderde door de klimaatopwarming.

image

Maarten Inghels

Met zijn laatste boek Contact verbindt Maarten Inghels (Antwerpen) poëzie, beeld en acties. Zo maakte hij een voettocht langs de Schelde van bron tot monding om de stroom te controleren op onregelmatigheden en oneffenheden. Na afloop volgde het prozagedicht ‘Ik volg de rivier, ik ben de rivier’.

image

Willemijn Kranendonk

Willemijn Kranendonk (Aalten) is schrijver en dichter. In 2019 studeerde ze af aan de opleiding ArtEZ Creative Writing met een serie gedichten over de klimaatcrisis. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman die zal verschijnen bij Uitgeverij Van Oorschot.

image

Martin Aart de Jong

Martin Aart de Jong (Leiden) publiceerde in februari 2020 het gedicht ‘Klokklok’ in Hollands Maandblad, over de tikkende tijdbom die de klimaatcrisis onder ons bestaan legt. Hij werkt in een natuurvoedingswinkel in Leiden en herstart in september 2020 zijn eigen fietstaxibedrijf.

image

Arthur Lava

Arthur Lava (pseudoniem van Howard Krol, 1955-2020) schreef enkele dichtbundels, behoorde tot de dichtersgroep de Maximalen en was buitengewoon temperamentvol op het podium. Hij zette in zijn woonplaats Castricum poëzie-evenement North Sea Poetry op. Met zijn gedicht ‘Wek iets op’, een ode aan de windenergie, werd hij populair bij windenergiecoöperaties in Nederland. 

Klimaatdichters

Ook de literaire wereld verheft haar stem tegen de klimaatcrisis. Dichteres Moya De Feyter nam dit voorjaar het initiatief om dichters uit Vlaanderen en Nederland te verenigen rond de klimaatproblematiek. Haar oproep vond veel weerklank. Er ontstond een beweging – de klimaatdichters – waar al zo’n 130 woordkunstenaars zich bij hebben aangesloten. Eind oktober van dit jaar verschijnt bij Uitgeverij Vrijdag een eerste poëziebundel van de Klimaatdichters: “Zwemlessen voor later”. 

Performance
Lyrisch & ziedend
Klimaatdichters

za 17 okt

20.30 u - 22.00 u

Concertzaal
Het Bos
Ankerrui 5-7
2000 Antwerpen

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp