Ansage Ende met nabespreking — Stijn Verhoeff en Sjoerd Leijten

Wat is de planeet ons waard? Hoe ver zijn we bereid te gaan om de planeet te beschermen in de strijd tegen de klimaatcrisis? Kan collectieve actie een antwoord bieden?

De visueel verbluffende kortfilm 'Ansage Ende' is een artistieke reflectie over onze relatie met de wereld. De film verkent verbeelding en activisme en roept op tot een collectieve en activistische benadering van de klimaatcrisis. Een experimentele partituur versterkt deze aangrijpende scifi-excursie.

image
image

Ansage Ende won de prijs voor ‘Beste Experimentele Film’ van het Rome Independent Cinema Festival in 2019.

‘Ansage Ende’ is het resultaat van de samenwerking tussen kunstenaar Stijn Verhoeff en muzikant en componist Sjoerd Leijten. Voor deze samenwerking hebben ze beeld en geluid opgenomen op locaties zoals Moddergat, Beetsterzwaag, de NAM blokkade bij Code Rood in Delftzijl en het Hambacher Wald, waar activisten in boomhutten leven om het woud te beschermen.

De film is geïnspireerd door het boek ‘Joyful Militancy’ van Carla Bergman en Nick Montgomery, de teksten en lezingen van Andreas Malm, de acties van Code Rood en Ende Gelände en de bezetting van het Hambacher Woud.

Na de filmvertoning volgt er een nagesprek en een Q&A met de filmmakers Stijn Verhoeff en Sjoerd Leijten. Het gesprek zal door filosofe Marlies De Munck gemodereerd worden.

image
image

Stijn Verhoeff

Stijn Verhoeff is beeldend kunstenaar en schrijver. Hij maakt films, boeken, audiowerken en tentoonstellingen. In het verleden maakte hij solo-tentoonstellingen bij Foam Amsterdam, W139 Amsterdam, New Shelter Plan Kopenhagen en Galerie van Gelder Amsterdam. Zijn teksten verschenen onder andere bij Tijdschrift Terras, De Internet Gids, Amsterdam Alternative en Metropolis M. Zijn korte films waren op filmfestivals zoals Internationaal Film Festival Rotterdam en Cinema Verde Florida te zien. Naast zijn individuele projecten werkt Stijn Verhoeff regelmatig samen met andere kunstenaars, schrijvers, muzikanten, activisten en organisaties.

image

Sjoerd Leijten

Sjoerd Leijten is geluidskunstenaar, muzikant en radiomaker met een sterke interesse in dissidente geluiden en radicale politiek. Zijn werk bestaat uit performances, concerten, installaties, releases, podcasts en radiowerk. Shows vonden o.a. plaats in het Van Abbemuseum (Eindhoven, NL), Dimanche Rouge (Parijs, FR), Kernel Festival (Desio, IT), Oerol (Terschelling, NL) en de Oude Kerk (Amsterdam, NL). Voor zijn toegepaste werk voor film en videogames won hij verscheidene prijzen. Samen met Jo Caimo host hij de twee wekelijkse radioshow trashkot op Radio Centraal 106.7 FM in Antwerpen.

image

Marlies De Munck

Marlies De Muck is als filosofe verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Ze is gespecialiseerd in de filosofie van de muziek.

Film
Ansage Ende (+ nabespreking)
Stijn Verhoeff en Sjoerd Leijten

za 17 okt

14.00 u - 15.00 u

18.30 u - 19.30 u

Concertzaal
Het Bos
Ankerrui 5-7
2000 Antwerpen

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp