Over de grens — Faiza Oulahsen | Christophe Bush | Amanda Piña

Podcast Première: 'De Arctic 30: protest op de poolcirkel', 'Klimatoorlog: als ecologische verandering en geweld hand in hand gaan' en 'On decolonizing ecologies'

Tijdens het festival gaat de podcast van Klimaatfestival Antwerpen in première. We bundelden telkens 2 of 3 afleveringen die je voor de allereerste keer in Het Bos kan beluisteren. In deze Podcast Première luister je naar de afleveringen 'De Arctic 30: protest op de poolcirkel', 'Klimatoorlog: als ecologische verandering en geweld hand in hand gaan' en 'On decolonizing ecologies'.


Nestel je op onze kussens en kom samen in de concertzaal naar de afleveringen luisteren. Erna kan je in de Bosbar iets gaan drinken, een tentoonstelling bekijken of aan een andere activiteit deelnemen.

Over de grens

Faiza Oulahsen neemt ons mee over de grens van de poolcirkel. Ze was één van de activisten die in 2013 protesteerden tegen een boorplatform in het Noordpoolgebied. Wat heeft deze actie opgeleverd? En wat maakt een protest geslaagd? Christophe Busch gaat in op de relatie tussen klimaat en geweld. Wanneer spreken we van een ‘klimaatoorlog’? Tot slot luisteren we naar Amanda Piña die vertelt over dekoloniale ecologie en hoe dit deel uitmaakt van haar performances.  


* In de aflevering met Amanda Piña wordt er Engels gesproken.

image

Faiza Oulahsen

Faiza Oulahsen strijdt als programmadirecteur klimaat en energie bij Greenpeace op allerlei manieren tegen klimaatverandering. Vaak op de achtergrond, door te lobbyen, internationale klimaatconferenties te volgen en publiekscampagnes te organiseren. Soms op de voorgrond, met tv-optredens en spraakmakende acties. In 2013 kostte de strijd tegen olieboringen in het Noordpoolgebied tijdelijk haar vrijheid. Na een actie bij een boorplatform van Russisch olie- en gasbedrijf Gazprom werd ze twee maanden opgesloten in een Russische cel. Faiza trad in 2011 aan bij Greenpeace als een van de jongste campagneleiders van de internationale organisatie ooit. Daarvoor studeerde ze Politicologie en Internationale Betrekkingen.

image

Christophe Busch

Christophe Busch studeerde Criminologie en behaalde een master in Holocaust en Genocide Studies. Christophe is directeur van het Hannah Arendt Instituut.

Het Hannah Arendt Instituut heeft als doel wetenschappelijk onderzoek, bestuurlijke kennis en expertise van praktijkwerkers omtrent diversiteit, stedelijkheid en burgerschap te centraliseren, te integreren en verdere onderzoeksvalorisatie daaromtrent uit te bouwen ism diverse partners uit het werkveld.

image

Amanda Piña

Amanda Piña is een Mexicaanse-Chileense-Oostenrijkse choreograaf, danser en cultureel werker die in Wenen en Mexico-Stad woont. Met haar werk streeft ze naar de dekolonisatie van kunst, met een nadruk op de politieke en sociale kracht van bewegen. 

Haar werken zijn hedendaagse rituelen om de ideologische scheiding tussen modern en traditioneel, mens, dier en plant, natuur en cultuur tijdelijk te ontmantelen. Amanda Piña is gefascineerd door het maken van kunst voorbij het idee van een product, alsook door het ontwikkelen van nieuwe structuren voor het creëren van sensuele ervaringen.

Podcast
Over de grens
Faiza Oulahsen | Christophe Bush | Amanda Piña

za 17 okt

16.00 u - 17.00 u

Concertzaal
Het Bos
Ankerrui 5-7
2000 Antwerpen

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp