De complexiteit van de realiteit — Barbara De Coninck | Nina Maat

Podcast Première: 'Over biodiversiteit: Uit naam van de natuur - Deel I en Deel II' en 'Complex klimaat: hoe blijf je kritisch?'

Tijdens het festival gaat de podcast van Klimaatfestival Antwerpen in première. We bundelden telkens 2 of 3 afleveringen die je voor de allereerste keer in Het Bos kan beluisteren. In deze Podcast Première luister je naar de afleveringen 'Over biodiversiteit: Uit naam van de natuur - Deel I en Deel II' en 'Complex klimaat: hoe blijf je kritisch?'.

Nestel je op onze kussens en kom samen in de concertzaal naar de afleveringen luisteren. Erna kan je in de Bosbar iets gaan drinken, een tentoonstelling bekijken of aan een andere activiteit deelnemen.

De complexiteit van de realiteit

De klimaatproblematiek stelt ons voor een uitdaging: we willen haar begrijpen, maar de verwevenheid tussen alle onderdelen ervan maakt dit moeilijk. Hoe kunnen we kritisch blijven tegenover zo’n complexe realiteit? 

Met haar artikel “Uit naam van de natuur” breekt auteur en eco-feministe Barbara de Coninck een lans voor de biodiversiteit. Het verlies van de biodiversiteit speelt zich ook in Vlaanderen af, waar 30 van de 66 zoogdieren in gevaar zijn en 1 op de 4 bomen ziek. Is het te laat of kunnen we dit verlies van biodiversiteit nog terugdringen? Hoe overtuigen we onszelf en anderen van de waarde van bomen, planten en dieren? Ook Nina Maat vraagt zich af op welke manier we best anderen motiveren en tot kritisch denken aansporen. Kan dit via sociale media? Of ben je mensen dan te veel aan het beïnvloeden? Hoe blijf je kritisch, zonder de moed te verliezen, zonder onverschillig te worden?

image

Barbara De Coninck

Barbara De Coninck is eco-feministe en auteur van het boek “De Staartpen van de Vuurvogel. Over vogels, rituelen en rouw”, uitgegeven door Academia Press (2018) in de reeks 'Karakters'. Een pamflet dat oproept tot meer aandacht voor het (wilde) vogelleven.

image

Nina Maat

Nina Maat is de oprichter van Antwerp Circular. Met Antwerp Circular maakt ze mensen op een toegankelijke manier bekend met de basisprincipes van de circulaire economie.

Podcast
De complexiteit van de realiteit
Barbara De Coninck | Nina Maat

zo 18 okt

11.00 u - 12.00 u

Concertzaal
Het Bos
Ankerrui 5-7
2000 Antwerpen

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp